حال و روز نامساعد بنای تاریخی قلعه تل/ وقتی بنایی با قدمت تاریخی سهمی در جذب گردشگر ندارد؟

_DSC0007

در شهرستان باغملک صنعت گردشگری با بی مهری و گاها بی توجهی مسئولان روبه رو است و از این ظرفیت ها که البته کم هم نیستند استفاده ای در خور و مناسب نمی شود.

به گزارش باغملک نیوز، در دهه ی اخیر تمامی استان ها و شهرستان های کشور که از قابلیت های ویژه در بخش گردشگری بر خوردار بوده اند برای پویا نمودن این بخش و با نگاه به امر اشتغالزایی برای صنعت گردشگری خود برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت نوشته و بعضا به عملیاتی نمودن آن پرداخته اند.

 

اما متاسفانه در شهرستان باغملک صنعت گردشگری با بی مهری و گاها بی توجهی مسئولان روبه رو است و از این ظرفیت ها که البته کم هم نیستند استفاده ای در خور و مناسب نمی شود.

 

قلعه تاریخی قلعه تل یکی از نمونه های کم نظیر با بیش از ۲۰۰ سال قدمت است، بنای اولیه این قلعه تاریخی حدود سال ۱۷۹۰ میلادی ساخته شده است. بنای قلعه تل به محمد تقی‌خان چهارلنگ بختیاری نسبت داده می ‌شود که وی هم عصر با حکومت فتحعلی شاه قاجار بود.

 

اما امروز این بنای تاریخی که هویت ملی و تاریخی مردم این مرز و بوم است و می تواند سهم عظیمی در توسعه شهری داشته باشد، علیرغم اینکه حال و روز خوبی ندارد بلکه هیچ سهمی در جذب گردشگری و توسعه شهر ندارد.

زیرساخت ها جوابگوی توریست نیست/ این بنای تاریخی در معرض آسیب است

سید مرتضی حیاتی عضو شورای شهر قلعه تل در این خصوص اظهار کرد : ما در مکانی هستیم که از لحاظ اقلیم جغرافیایی شریط مناسبی برای رشد و توسعه صنعت توریست و گردشگر دارد که امروزه در دنیا یک منبع درآمد مستمر است و ما می توانیم این صنعت را داشته باشیم.

 

وی گفت : ما در این شهر قلعه باستانی قلعه تل که شناسنامه شهر است را در مرکز شهر داریم که متاسفانه چون زیرساخت های لازم فراهم نشده امکاناتی که بتواند جوابگوی توریست ما باشد فراهم نشده است و لذا ما نتوانستیم از این ظرفیت بالقوه حداکثر بهره برداری را کنیم.

 

حیاتی افزود : اگر شرایطی فراهم شود آنچه لازم است برای مسافران خدمات دهی کنیم، امید است بتوانیم از این صنعت پایدار، درآمد مستمر برای مردم این شهر داشته باشیم.

 

عضو شورای شهر قلعه تل اذعان کرد : من از مسئولین امر درخواست می کنم اعتبارات لازم را فراهم کنند، مخصوصا این قلعه که نقطه باستانی شهر ماست، استارات آن چند سال پیش زده شد و مرحله نخاله برداری و لایه برداری صورت گرفت و متاسفانه ناتمام ماند و امروز دیوارها و پله های این بنای تاریخی در معرض آسیب است ان شالله مورد توجه قرار بگیرد.

 

انسان تنها زمانی که با چشم خود بناهای تاریخی در حال تخریب را مشاهده کند می تواند غربت آنها را حس کند و در این حین جز افسوس خوردن یارای انجام کار دیگری را ندارد. باید گفت پس از مشاهده این آثار گرانبها که روز به روز، هم توسط عوامل محیطی و هم انسانی در حال تخریب است، فقط می توان انگشت حسرت گزید و سکوت کرد.

 _DSC0014

برای احداث موزه و جذب توریست اعتبار نمی دهند/ قلعه باید مرمت و بازسازی شود

مسئول میراث فرهنگی،‌ صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان باغملک در این زمینه در گفتگو با خبرنگار باغملک نیوز اظهار کرد : از سال ۸۷ که مقداری آواربرداری و مرمت شد تا الان تعطیل بود در این چند سال هم که بی توجهی شد، بارندگی خیلی از آن را تخریب کرد چون مرمت فقط احیا و نجات بخشی بود .

 

مجید شیری پور افزود : در سال ۹۳ اعتباری به این کار اختصاص داده شد که قرار است طی هفته های آینده یک سری کاری های نجات بخشی و راه دسترسی به قلعه و هم مرمت یکی از قلعه ها که بر اثر صاعقه تخریب شد، را انجام دهند.

 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر ایجاد یک موزه در این مکان، بیان کرد : در این حد که بخواهند موزه درست کنند و توریست جذب کنند اعتبار نمی دهند که اگر اعتباری برای این کار به شهرداری یا بهره بردار و متولیان اختصاص بگیرد خیلی خوب می شود.

 

مسئول میراث فرهنگی،‌ صنایع‌دستی و گردشگری باغملک به دیگر مشکلات این بنا اشاره کرد و گفت : نگهبان دائمی برای بنا وجود ندارد و نیروی نگهبان سیار هر هفته دو الی سه ساعت به بنا سر می زند البته باید بنا سر و سامان یابد تا نیرو بتواند آنجا استقرار پیدا کند یا توریست جذب شود و همین باعث اشتغال زایی شود ولی متاسفانه هنوز آن طور کار نشد که این به هزینه نیاز دارد یا باید بخش خصوصی وارد شود یا اداره میراث فرهنگی کار کند ما حتی کل مشکلات قلعه تل را به تهران فرستادیم که اعتبار ۱۸۰ میلیونی اختصاص دادند.

_DSC0009

بارندگی های اخیر به این بنای تاریخی آسیب وارد کرد

شیری پور با بیان اینکه احتمالا در سال ۹۴ هم اعتبار برای قلعه اختصاص بگیرد، ادامه داد : مشکل اساسی این است که قلعه باید مرمت و بازسازی شود چون قلعه در حال تخریب است بارندگی های اخیر باعث آسیب به آن شد.

وی افزود : بعد از انقلاب یک آواربرداری و بعد هم مرمت روی یکی از برج ها صورت گرفت که آن هم صاعقه به آن برخورد کرد، دو سه تا برج هم تا یک متر دیوارچینی و داخل آن کمی کار شد ولی قسمت هایی از آن به علت بی توجهی در اثر بارندگی از بین رفت.

 _DSC0017

نبود نگهبان علت تخریب آثار قلعه تل/ متولی این امر میراث فرهنگی است

رشید عسکری رییس شورای شهر قلعه تل نیز در این زمینه به خبرنگار باغملک نیوز گفت : بنای قلعه تل الان نیاز به مرمت و بازسازی دارد قبلا روی آن کارشده ولی متاسفانه کارشناسی نشده بود.

 

وی افزود : از علت های تخریب آثار می توان به بارندگی ها مکرر و نبود نگهبان اشاره کرد چراکه اگر برای این بنا نگهبانی را در نظر بگیرند از ورود مکرر افراد جلوگیری می شود که البته آن را باید محصور کرد.

 

رییس شورای شهر قلعه تل با اشاره به اینکه متولی این امر میراث فرهنگی است تاکید کرد : ولی شهرداری و شواری شهر این پتانسیل را دارند که اعتباراتی را به این بنا اختصاص دهند تا هم نگهبانی برای آن در نظر گرفته شود و هم مرمت و بازسازی شود تا بلکه سببی برای جذب گردشگر باشد.

 _DSC0007

این بنا تاکنون برای شهر قلعه تل درآمدزا نبوده است

عسکری گفت : این بنا تاکنون برای شهر قلعه تل درآمدزا نبوده است و هر کس آزادانه وارد آن می شود بدون اینکه کسی به عنوان راهنما باشد و یا ورود و خروج را کنترل کند.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد : پیشنهاد و درخواست ما این است که اعتبار بدهند تا ما هم پا به پای آنها حرکت کنیم و این بنا را بازسازی کنیم.

 

در شهرستان باغملک کم نیستند از این دست بناهایی که ثبت ملی شده اند و امروز مراحل تخریب و ویرانی را طی می کنند که اگر امروز به آنها رسیدگی نشود شاید فردایی در کار نباشد و  این میراث گذشتگان با خاک یکسان شده باشند.